IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street очаква повишение на лихвите в еврозоната със 75 базисни пункта

Goldman Sachs, JP Morgan и Bank of America прогнозират значително увеличение на лихвите през следващата седмица

15:52 | 01.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Някои от най-големите банки на Wall Street повишиха прогнозите си за решението на Европейската централна банка за лихвените проценти. Сега те прогнозират, че по-високата инфлация ще накара регулаторите да реагират с още по-голяма твърдост.

Икономистите на Goldman Sachs, JP Morgan и Bank of America очакват увеличение със 75 базисни пункта на заседанието на Управителния съвет през следващата седмица. През последните дни някои ястреби* в 25-членния орган за вземане на решения вече предложиха този вариант. Паричните пазари вече също отчитат този ход, предава Bloomberg.

Новите прогнози са следствие от последните данни за инфлацията в еврозоната, които в сряда показаха ниво от 9,1%. Това е повече, отколкото прогнозираха икономистите, и доста над целта на ЕЦБ за равнище от 2%. Базовата инфлация, при която се изключват нестабилните елементи, като ценните на храните и енергоизточниците, също достигна нов рекорд от 4,3%.

„Броят на централните банкери в ЕЦБ, които подкрепят по-силен отговор, се увеличи", пише Грег Фузеси, икономист в JP Morgan. Данните за инфлацията „ще ги насърчат допълнително. Макар че след лятната ваканция е трудно да се прецени относителният размер на различните лагери в Управителния съвет, сега подозираме, че следващата седмица ще има увеличение със 75 базисни пункта“. 

Свен Яри Стен от Goldman добавя, че икономическите показатели също са се развили по-добре от очакваното. „Макар че това не е окончателно решено - някои членове на Управителния съвет се обявиха за стабилен темп на повишенията - смятаме, че повишение със 75 базисни пункта на заседанието през септември е по-вероятно, отколкото още едно повишение с половин пункт", както бе определено от ЕЦБ миналия месец, пише Стен.

От Goldman очакват лихвеният процент по депозитите да се повиши до 1,75% през февруари. Тенденцията е „към по-висок краен лихвен процент в случай на по-устойчив инфлационен натиск и по-силни вторични ефекти".

Икономистите на Bank of America (BofA) също очакват повишение със 75 базисни пункта, но все пак смятат, че решението е „на границата". „Дебатът е много сложен, но комбинацията от неотдавнашните коментари и изненадващото ускорение на общата и особено на базисната инфлация през август означава, че сега е малко по-вероятно да се стигне до по-голямо повишение, отколкото през юли", пишат те в доклада си.

 

BofA очаква лихвеният процент да достигне връх от 2,25% през юни. След това банката очаква намаляването на лихвените проценти да започне отново през втората половина на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
А нашите (ЕЦБ) умуват как да вдигнат основния лихвен %, без да пипат този на депозитите. Щото няма ликвидност и трябва да се печатат нови. Ама пък трябва да затягат, за да се борят с инфлацията. И тяхната не е лесна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
При инфлация от 20%, ЕЦБ ще вдига лихвите с 0,75% :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
И сега като изтряскат 150 и даже на волстрита ще се учудят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още